Mijlof & Partners

Actueel

Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie DBA (vervanging VAR) | woensdag 14 december 2016

 

De Wet DBA is opgeschort tot 1 januari 2018

 

De Wet DBA moest zzp'ers en hun opdrachtgevers meer zekerheid bieden en schijnzelfstandigheid tegengaan. Voldoet een gesloten contract aan de wettelijke regels, of beschouwt de Belastingdienst het als een schijnconstructie?

Modelcontracten zouden een belangrijk middel worden om hierover meer duidelijkheid te scheppen. In de praktijk heeft de Wet DBA niet de gehoopte duidelijkheid geboden. Zzp'ers krijgen minder opdrachten omdat opdrachtgevers bang zijn voor boetes en naheffingen.

 

 

Handhaving opgeschort

 

Om de angst voor boetes en naheffingen weg te nemen is er besloten om de handhaving van de Wet DBA op te schorten tot 1 januari 2018. De hoop is dat opdrachtgevers snel weer in zee gaan met zzp'ers.

 

 

Kwaadwillend

 

De belastingdienst zal blijven optreden tegen kwaadwillenden bij "evidente schijnzelfstandigheid". Een goede zaak, vindt Vos, want zo voorkomen we Amerikaanse toestanden. Maar Van Weyenberg en Bashir hebben hun bedenkingen. Zij vrezen voor een grijs gebied en meer onzekerheid bij opdrachtgevers. Neem die weg door betere voorlichting, zegt Ziengs.

Het is belangrijk om schijnconstructies te blijven aanpakken, zegt Van Dijck, bijvoorbeeld om te voorkomen dat bouwvakkers worden vervangen door zogenaamd zelfstandige Polen. Pak uitbuiting en schijnzelfstandigheid aan door meer inspecteurs in te zetten, suggereert Bashir.

 

 

Persoonlijke arbeid en gezagsrelatie

 

Als iemand "persoonlijke arbeid" verricht in een "gezagsrelatie" is er volgens het arbeidsrecht sprake van een dienstbetrekking. Maar wat wordt er precies bedoeld met deze begrippen? Het antwoord op die vraag bepaalt of een zzp-contract beschouwd moet worden als een schijnconstructie. De gebruikte begrippen zorgen voor een grijs gebied, erkent de staatssecretaris.

 

Het overige nieuws...

Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie DBA (vervanging VAR)

 De Wet DBA is opgeschort tot 1 januari 2018  De Wet DBA moest zzp'ers en hun opdrachtgevers meer zekerheid bieden en schijnzelfstandigheid tegengaan. Voldoet ...
Lees meer